Beste hockeyschoenen

Als je op zoek gaat naar nieuwe hockeyschoenen, dan wil je uiteraard kiezen voor de beste hockeyschoenen die je spel naar een hoger niveau tillen. In dit blog zoeken we uit wat de beste hockeyschoenen zijn en en kijken we op welke schoenen de beste hockeyers ter wereld spelen. Ook geven we algemene tips voor het kopen van hockeyschoenen.

Beste hockeyschoenen?

Geen tijd om dit hele blog door te lezen? Dat begrijpen we. Daarom geven we alvast onze top 3 hockeyschoenen van dit moment:

Beste dames hockeyschoenen

 1. Adidas Lux
 2. Osaka iDO
 3. Asics Gel-Lethal Field

Beste heren hockeyschoenen

 1. Adidas Lux
 2. Osaka iDO
 3. Asics Gel-Lethal Field

Deze hockeyschoenen zijn te koop bij Hockeydirect & Bol.com

Tips voor het kopen van hockeyschoenen

Benieuwd waar je op moet letten bij het kopen van hockeyschoenen? De volgende punten zijn belangrijk om extra aandacht aan te besteden:

 • Stabiliteit & Steun
  Bij een hockeyschoen is het belangrijk dat je voeten stevig in de schoenen zitten. Je moet tijdens het hockeyen zeer wendbaar zijn en de hockeyschoen moet deze krachten goed kunnen opvangen. Je voet moet niet gaan schuiven in de schoen en de schoen moet voorkomen dat je je enkel verzwikt. Let er bij het passen van schoen op dat de hiel na het strikken goed wordt omsloten door de schoen. Je kan dit testen door een vinger tussen beide kanten van je voeten te plaatsen, indien dit nog mogelijk is is de hiel niet voldoende omsloten. Ook het op en neer schuiven van de hiel in de hielkap moet niet mogelijk zijn.
 • Schokdemping
  Niet alleen bij hardlopen heb je behoefte aan een goede schokdemping. Ook tijdens het hockeyen krijgen je voeten de nodige schokken te verwerken. Het absorberen van deze schokken en trillingen met een goede schokdemping voorkomt blessures en verhoogt het comfort. Bij goede hockeyschoenen zit er zowel in de voor- als achterzool een goede demping in de vorm van gel. Het is uiteraard deels afhankelijk van de ondergrond welke mate van schokdemping je nodig hebt. Op een waterveld heb je een betere demping dan op een zandveld.
 • Draagcomfort
  Zit je schoen goed en comfortabel, dan kan je je volledig concentreren op je spel. Zorg dan ook dat je voeten niet schuiven in de schoen, hiermee voorkom je blaren. Ook moeten de schoenen een ruimte van een halve en hele centimeter overlaten bij de tenen voor een goede afwikkeling van de voet.
  Goede ventilatie van de schoen voorkomt dat je voeten gaan zweten. Veel hockeyschoenen zijn tegenwoordig voorzien van mesh nylon in het bovenwerk van de schoen voor extra ventilatie.
 • Grip
  Het noppenprofiel bepaalt de mate van grip. Hierbij is een goede balans nodig tussen goede grip, maar niet zoveel grip dat je vaststaat. Je moet wendbaar blijven om je goed af te kunnen zetten en te kunnen draaien. De meeste hockeyschoenen hebben dan ook een multi-noppen zool die zorgt voor een goede balans tussen grip en wendbaarheid op een kunstgrasveld.

Op welke hockeyschoenen spelen de beste hockeyers ter wereld?

De hockeyschoenen worden uiteraard gedragen door de beste hockeyers ter wereld. Zij willen optimaal presteren en kiezen dus voor de hockeyschoenen waarop ze het beste presteren op het hockeyveld. We zochten uit welke hockeyschoenen (of merken) door de profs worden gedragen:

Heren hockeyschoenen

 • Arthur Van DorenAdidas Lux
 • Jonas de Geus – Adidas Lux
 • Jeroen Hertzberg – Nike (Nike ontwerpt geen speciale hockeyschoenen. Toch hebben ze een aantal sportschoenen met kleine noppen voor sporten als baseball en lacrosse ontwikkeld waarop door een aantal hockeyers gespeeld wordt, waaronder Jeroen Hertzberg en Lidewij Welten).
 • Mirco Pruyser – Adidas Adipower
 • Arthur de Sloover – Adidas Lux
 • Jip Janssen – Asics Hockey Typhoon

Dames hockeyschoenen

 • Eva de Goede – Adidas Fabela X Empower
 • Lidewij Welten – Nike (Ook bij Lidewij Welten is er sprake van een schoen van Nike die we niet hebben kunnen achterhalen omdat Nike voor de consumentenmarkt maar een kleine collectie hockeyschoenen heeft)
 • Frederique Matla – Asics Hockey Typhoon
 • Maria Verschoor – Asics Hockey Typhoon
 • Ginella Zerbo – Adidas Fabela X Empower
 • Felice Albers – Adidas Fabela
 • Marijn Veen – Adidas Fabela
 • Margot van Geffen – Asics Hockey Typhoon
 • Joosje Burg – Adidas Adizero
 • Oud hockeysters:
  • Fatima Moreira de Melo – Puma
  • Ellen Hoog – Nike
  • Naomi van As – Adidas

De beste hockeyschoenmerken

Waarin de meeste sporten de merken Nike en Adidas strijden om de koppositie, is in de hockeywereld Nike een opvallende afwezige. Het merk heeft in de officiële webshop zelfs geen één hockeyschoen te koop. Adidas daarentegen is het grootste merk op hockeygebied. Ze zijn daarom ook sponsor van de Oranje Dames en Oranje Heren. Dit is terug te zien in de schoenenkeuze van de oranje selectie waar het grootste gedeelte van de spelers op Adidas schoenen speelt en slechts een aantal op hockeyschoenen van Asics of Nike. Merken als Brabo, Dita, Mizuno, Grays en Reece zien we niet terug in de Nederlandse selectie en bij andere top hockeyers.

Zijn merken als Dita, Mizuno, Grays en Reeze dan niet goed genoeg voor de absolute wereldtop? Nee, ook deze schoenen zijn vaak van een goede kwaliteit, het heeft vooral te maken met de belangen van sponsor Adidas dat een groot deel van de selectie op schoenen van Adidas loopt. We bespreken hier daarom een aantal top modellen van de overige merken.

OsakaOsaka iDO Mk1 – De Osaka iDO is een stuk lichter dan de gemiddelde hockeyschoen. De zool van de Osaka iDO Mk1 is ontworpen om alle kanten snel te kunnen draaien en bewegen. Naast een stuk lichter is de zool van de iDO een stuk lager dan vergelijkbare hockeyschoenen in deze prijsklasse, waardoor je dichter op de grond staat en meer feeling hebt met het veld. Met de verstevigde neus vang je de klappen op zonder pijnlijke tenen.

Mizuno – Mizuno Wave Gaia 3 – Deze lichtgewicht hockeyschoen heeft een fijne demping en biedt door geavanceerde technologie de ondersteuning en stabiliteit die je voeten nodig hebben op het hockeyveld. Een erg fijne schoen voor op kunstgras en natuurgras.

Dita – Dita LGHT 750 – Lichtgewicht hockeyschoen met een laag profiel en goede grip. De midsole geeft in combinatie met de schokabsorberende gel een goede speelervaring.

Grays – Grays Flight AST – De Grays Flight AST is een opvallende hockeyschoen met een sokachtige pasvorm. Door dit revolutionaire ontwerp wordt de opname van water op een waterveld verminderd. De ASP-zool zorgt voor een zeer goede grip op met name watervelden.