Welke hockeybal? Wat zijn de verschillen?

Er zijn drie verschillende soorten hockeyballen. Zo is er de standaard hockeybal, die je meestal tegenkomt op de amateurvelden tijdens wedstrijden en trainingen. Op watervelden maak je gebruik van de dimple hockeybal, deze bal wordt dan ook wel de waterveld hockeybal genoemd. Je herkent de dimple bal aan het oneffen oppervlak. In de zaal maak je gebruik van een lichtere Indoor hockeybal, ook wel zaal hockeybal genoemd. We gaan deze drie hockeyballen bespreken en geven ook aan wat de beste hockeybal per type bal is.

Veld hockeybal

Met een veld hockeybal, ook wel de standaard hockeybal genoemd, bedoelen we de bal voor een met zand ingestrooid hockeyveld. Deze gladde hockeybal is ideaal voor grasvelden en worden gebruikt voor zowel wedstrijden als trainingen. Er zit weinig verschil in het aanbod van merken als Dita, Reece, Brabo en Malik. Dita heeft als enige merk een iets goedkopere hockeybal voor trainingen, de andere merken leggen de focus op de ballen in verschillende kleuren voor een wedstrijd.

Bekijk alle veld hockeyballen bij Hockeydirect & Bol.com

Speciale veld hockeybal voor junioren
Het merk Dita heeft speciale hockeyballen voor de junioren. De Dita Hockeybal Mini heeft dezelfde afmetingen als een normale hockeybal, maar is iets lichter zodat deze beter te bespelen is door de jeugd.

Waterveld hockeybal

Waterveld hockeyballen, oftewel dimple hockeyballen, zijn voorzien van speciale kuiltjes die ervoor zorgen dat het water afgevoerd wordt. Met een dimple hockeybal rolt de bal een stuk beter dan een standaard hockeybal op een waterveld.

Bekijk alle waterveld hockeyballen bij Hockeydirect & Bol.com

De beste hockeybal ter wereld

De Kookaburra Dimple Elite Hockeybal is de enige dimple hockeybal die door de FIH volledig is goedgekeurd voor internationale wedstrijden als het Wereldkampioenschap, Olympische spelen en Pro League. Tijdens de Olympische Spelen wordt al sinds 1956 gebruik gemaakt van de hockeyballen van Kookaburra.

De Kookaburra Dimple Elite bestaat uit twee delen. De eerste is een uit drie lagen opgebouwde rubberen kern, die is ingebed in een kom van kurk en omwonden met kamgaren. De rubberen kern wordt omsloten door een schaal van kurk omtrokken met een PU coating. De dimpels in de Elite zorgen ervoor dat de hockeybal op een waterveld minder stuitert en sneller rolt.

Zaal hockeybal

Een zaal hockeybal heeft een lichter gewicht dan een standaard hockeybal voor op het veld. Ze zijn uiteraard wel zwaar genoeg om niet te gaan stuiteren in de zaal en hebben een glad profiel voor optimaal rollen in de zaal.

Zaal hockeyballen zijn te koop bij Hockeydirect

Goedkope hockeyballen

Uiteraard wil je niet teveel betalen voor een nieuwe hockeybal. Daarom zochten we uit waar je goedkope hockeyballen kan kopen van de beste merken.