Welk carbon percentage in je hockeystick?

We krijgen regelmatig de vraag hoeveel carbon je in je hockeystick moet hebben? Hoe meer carbon hoe beter de hockeystick is de gedachte bij veel hockeyers. Toch moet je niet blind voor een hockeystick met 100 % carbon kiezen. Het carbonpercentage dat voor jou geschikt is hangt af van verschillende factoren. Het hangt onder andere af van je leeftijd en het niveau waarop je speelt. De stelling hoe hoger het carbon percentage, des te beter de stick, is dus pertinent onjuist! In deze blog kijken we welk carbonpercentage past bij jouw niveau.

Wat is het voordeel van een carbon hockeystick?

Hockeyen met een hockeystick met een hoog carbon gehalte wordt steeds populairder, maar welk voordeel geeft een hockeystick met een hoog carbon percentage? Carbon geeft de hockeystick extra stijfheid waardoor je extra kracht kan overbrengen naar de hockeybal. De stick wordt door carbon stijver, zodat je meer kracht kan meegeven bij het slaan van de bal.

Een nadeel van carbon is dat de bal sneller van een carbon hockeystick afspringt en je minder balgevoel hebt tijdens het dribbelen en aannemen van de bal.

Voor wie is een 100 % Carbon hockeystick de juiste hockeystick?

Wanneer moet je een hockeystick kopen die bestaat uit 100 % carbon? Je zou misschien denken dat een 100 % carbon hockeystick de beste hockeystick is, maar dat is zeker niet voor alle hockeyers het geval. De sticks met een carbonpercentage tussen de 70 en 100 % zijn vooral geschikt voor selectie spelers en senioren. De sticks met dergelijke carbongehaltes zijn zeer stug en stijf, waardoor je harder kan pushen, flatsen en slaan. Toch zal op het gebied van techniek meer van je worden gevraagd, het aannemen van de bal en balgevoel vergt veel meer techniek van je dan bij een hockeystick met een lager carbon percentage. Een hoger carbon percentage is dus vooral noodzaak als je op zoek bent naar meer power in je slagen en bij het pushen.

Bestaat een 100 % carbon hockeystick volledig uit carbon?

Een hockeystick die voor 100 % uit carbon bestaat is onmogelijk. Voor het goed functioneren en de stevigheid van de stick wordt het carbon altijd met andere vezels als glasfiber of aramide gecombineerd.

Een hockeystick die voor 100 % uit carbon bestaat is onmogelijk. Voor het goed functioneren en de stevigheid van de stick wordt het carbon altijd met andere vezels als glasfiber of aramide gecombineerd.

30 – 70 % carbon hockeysticks, voor wie?

De allround hockeyer kan het beste kiezen voor een carbonpercentage tussen de 30 – 70 %. Heb je behoefte aan meer slagkracht, dan kies je voor een iets hoger carbonpercentage. Wil je meer balgevoel, dan kies je een lager carbonpercentage. Ben je een gemiddelde hockeyer dan heb je er in ieder geval baat bij om een carbonpercentage tussen de 30 en 70 % aan te houden zodat je het jezelf niet onnodig moeilijk maakt bij het controleren van de bal.

Hoeveel carbon in een hockeystick voor beginners?

Als je begint met hockeyen in de jeugd, dan is het belangrijk dat je eerst leert om goed te hockeyen. Controle over de bal speelt daarbij een belangrijke rol. Met een laag percentage carbon in je hockeystick (10 – 30 % carbon) kan je in de D- en C-jeugd prima aan de slag met het ontwikkelen van je hockeyvaardigheden. Ga je voor een hoger carbon percentage, dan maak je het jezelf onnodig moeilijk om de basis te leren.