De meeste hockey clubs verstrekken de bescherming die een hockey keeper nodig heeft in bruikleen aan de speler. Vaak gaat het om de meest noodzakelijke bescherming die door de club wordt verstrekt. Wil je jezelf naast de door de club beschikbaar gestelde keepersmaterialen extra beschermen, dan zal je dit veelal zelf aan moeten schaffen. Maar wat heeft een hockey keeper precies nodig tijdens een wedstrijd?
Welke keepersmaterialen worden door de hockey club beschikbaar gesteld?
Het verschilt uiteraard per hockey club wat er door de hockey club aan de keeper in bruikleen wordt gegeven, maar over het algemeen regelt de materiaal commissie de volgende keepersmaterialen voor de hockey keeper:
- Legguards – Voor het beschermen van je benen
- Klompen (kickers) – Voor het beschermen van je voeten
- Bodyprotector/armour – Bescherming van je romp
- Handschoenen – Ter bescherming van je handen
- Keeperhelm – Voor het beschermen van je hoofd
- Keeperstas – Voor het opbergen van je keepersoutfit – In veel gevallen kan je de keeperstas op de club in een kluis opbergen.
- Cornermaskers – Voor spelers tijdens de strafcorner
- Keepersbroek (Wordt soms door de club beschikbaar gesteld)
Tip voor hockey clubs: Een complete keepersoutfit
Veel webshops hebben complete keeperoutfits te koop met korting. De totaalprijs ligt een stuk lager, dan wanneer je de keepersmaterialen los zou bestellen. Keepersoutfits van onder meer TK, Grays & Gryphon te koop bij Hockeydirect & Bol.com
Wat moet je als hockey keeper zelf regelen?
- Keepersshirt – Het keepersshirt draag je over je bodyprotector zodat de bal niet vast kan komen te zitten in de bodyprotector
- Tock – Met een tock bescherm je je onderlijf, dit kan de schaamstreek zijn, maar er zijn ook modellen die de onderbuik mee beschermen. We raden een tock aan voor zowel heren als dames, jong en oud.
- Elleboogbeschermers – Een elleboogbeschermer beschermt naast je ellebogen in veel gevallen ook een deel van de arm tegen de impact van de bal.
- Keelbeschermer – Heeft je keeperhelm geen keelbeschermer, dan is het te overwegen om deze zelf aan te schaffen.
- Hockeyschoenen – Je zou het bijna vergeten, maar uiteraard moet je onder de klompen wel hockeyschoenen dragen.
Bij Hockeydirect & Bol.com hebben ze een grote collectie keepersmaterialen & Keeperskleding
Wat zijn de beste hockey keeper merken?
Een aantal merken hebben zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van veilige en comfortabele hockeykeepers bescherming en kleding:
- Obo
Het merk Obo heeft alles voor de hockeykeeper en is een echte specialist op het gebied van bescherming. Je hebt keuze uit een ruime collectie keepershelmen, bodyprotectors, legguards, klompen, hockey keepersbroeken en tocks. - TK
Heb je het over bescherming, dan kom je al snel het merk TK tegen. Naast erg goede scheenbeschermers, maakt het merk ook alles ter bescherming van de keeper. De TK Total lijn beschermt je van boven tot onder. - Grays
Ook Grays heeft een collectie met legguards, body protectors, helmen en alles wat je nodig hebt als hockeykeeper. - Brabo
Van keeperskleding tot bescherming, Brabo heeft het in de collectie.
Tips voor het kopen van hockey keeperskleding
Bij het aanschaffen van hockey keeperskleding moet je met het volgende rekening houden:
- Zorg dat het keepersshirt ruim genoeg is om de bodyprotector en eventuele elleboogbeschermer eronder te kunnen dragen. Je moet samen met de protectie nog vrij uit kunnen bewegen in het shirt.
- Bij de hockeybroek is het van belang dat je er een tock onderaan kan dragen. Deze neemt meestal niet al te veel ruimte in beslag. De keepersbroek zelf dient ook voorzien te zijn van padding om de delen van je lichaam die niet door de legguards worden beschermd te beschermen. Een goede hockeybroek biedt de nodige ventilatie en bewegingsvrijheid.
- Keepershockeyschoenen – Ga niet voor de beste hockeyschoenen die te koop zijn, deze zijn duur en met name gericht op comfort voor het maken van veel kilometers op het veld. Hier kan je dus prima op besparen als keeper. Uiteraard moeten ze wel fijn zitten, moeten ze grip bieden en moet je er voldoende wendbaar in zijn
Hoe onderhoud je je keepersuitrusting?
- Zorg dat je je keepersuitrusting altijd droog opbergt. Is je keepersuitrusting nog nat? Plaats deze dan niet in het kluisje of materiaalhok van de club, want dan zal deze alleen maar meer gaan stinken. Neem de keepersuitrusting in een dergelijk geval mee naar huis om te laten drogen. Laat het materiaal ook niet in de tas liggen, want ook daar zal het nooit droog worden van regen, waterveld en zweet.
- De legguards en klompen af en toe met een lekker geurende zeep of shampoo afspoelen kan voorkomen dat ze erg gaan stinken.
- Klop na een wedstrijd het eventuele zand van je keepersuitrusting af
- Controleer regelmatig of alle bandjes en sluitingen nog goed zijn en vervang ze indien nodig.
- Controleer de uitrusting regelmatig op slijtage. Naast dat je er minder fijn door gaat keepen, kan het leiden tot gevaarlijke situaties als door slijtage je uitrusting niet optimaal meer functioneert.
- Was na iedere training en wedstrijd je keeperskleding. Een apart trainingsshirt en wedstrijdshirt houdt je wedstrijdshirt langer goed.
- Laat je keeperstas niet onbeheerd achter op de eigen club en bij uitwedstrijden.