Wat is een dimple hockeybal?

Sinds de komst van de waterhockeyvelden is ook de dimple hockeybal niet meer weg te denken. Maar wat is een dimple hockeybal en welke hockey merken maken dimple hockeyballen? In dit blog bespreken we alles over de dimple hockeybal.

Dimple hockeybal

Wat is een dimple hockeybal?

Een dimple hockeybal bevat kuiltjes in de bal. Dit deukjespatroon (dimple patroon) op het omhulsel van de hockeybal zorgt ervoor dat de hockeybal op een waterveld sneller rolt, omdat de weerstand van de bal lager is dan bij een gladde hockeybal. Omdat een normale hockeybal glad is, zal deze eerder aquaplanen op een waterveld, waardoor de baan van de bal minder goed te voorspellen is en de bal sneller afremt. De kuiltjes in een dimple hockeybal voeren het water af, waardoor deze beter rollen op een waterveld.

Dimple hockeyballen zijn te koop bij

Dimple

I. (wang)kuiltje;
II. kuiltjes vormen (in); dimpled, met kuiltjes.

Op welke hockeyvelden gebruik je een dimple hockeybal?

Je kan een dimple hockeybal zowel op watervelden gebruik, als op semi-watervelden. Bij semi-watervelden is het wel afhankelijk van de hoeveelheid water die er op het veld wordt gesproeid, of een dimple bal het beter rolt ten opzichte van een normale hockeybal.

Beste dimple hockeybal

Onder meer Kookaburra, Grays, Reece, Dita en Brabo verkopen dimple hockeyballen. Toch wordt er maar één hockeybal beschouwd als de beste dimple hockeybal ter wereld. Dat is de Kookaburra Dimple Elite Ball. Het is de wedstrijdbal van Kookaburra en de enige Dimple bal die volledig is goedgekeurd door de F.I.H. om als officiële hockeybal te worden gebruikt voor internationale wedstrijden. De Kookaburra Dimple Elite Ball is dan ook de bal die gebruikt wordt op de Olympische Spelen, Pro League, World Series, WK’s en EK’s. Kookaburra is tevens de uitvinder van de Dimple hockeybal.

Hoe worden dimple hockeyballen gemaakt?

Als we kijken naar de Kookaburra Dimple Elite hockeybal, dan bestaat deze uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit een uit drie lagen opgebouwde rubberen kern, die is ingebed in een kom van kurk en omwonden met kamgaren. Om deze kern heen zit een kurken schaal die omtrokken wordt met een PU coating.

Wat is de duurste hockeybal?

De Kookaburra Dimple Elite ball is de duurste hockeybal. Dit is dan ook de wedstrijdbal voor alle internationale toernooien en de bal is officieel goedgekeurd door de F.I.H. De prijs op het moment van schrijven is 26,95 euro bij Hockeydirect.

Wat is de goedkoopste dimple hockeybal?

Het merk Brabo heeft met de Brabo Dimple Bal Chingford Ultimate de goedkoopste dimple hockeybal. Deze hockeybal is voor 5,95 euro op dit moment te koop bij Hockeydirect. De Brabo Dimple Wedstrijd Bal Chingford Platinum is een wedstrijdbal die je kan vergelijken met de Kookaburra ballen. De kern bestaat uit rubber en hoogwaardige Portugese kurk. De onbreekbare softshell buitenkant behoudt zijn hardheid bij lage temperaturen.

Als je twaalf ballen tegelijk koopt, dan is de Mercian dimple hockeybal nog goedkoper. Je betaalt 45,- euro voor 12 hockeyballen, oftewel 3,75 euro per hockeybal. Ze zijn te koop bij Bol.com