Beste hockeyhandschoenen

Ze zijn niet meer weg te denken van het hockeyveld, de hockeyhandschoen. Waar toen ik in de jaren 90 begon met hockeyen alleen de beste hockeyer van ons team met een handschoen liep, zie je de hockeyhandschoen tegenwoordig bij vrijwel iedere speler die zuinig is op zijn handen. Een hockeyhandschoen biedt dan ook de noodzakelijke bescherming voor het opvangen van bal en stick op je hand. Het aanbod aan handschoenen is de afgelopen jaren sterk uitgebreid en we geven je dan ook graag advies in je zoektocht naar de beste hockeyhandschoen voor jou. Daarnaast geven we je graag een aantal tips bij het kopen van een hockeyhandschoen.

Is het dragen van een hockeyhandschoen verplicht?

Een hockeybitje en scheenbeschermers zijn verplicht. Op het hockeyveld is het niet verplicht om een hockeyhandschoen te dragen.

Hockeyhandschoen verplicht in de zaal

Speel je in de zaal, dan is het dragen van een dichte hockeyhandschoen (full finger hockeyhandschoen) wel verplicht. Omdat je veel vaker laag aan de grond zit bij zaalhockey en de bal snel laag over de grond gaat is extra bescherming verplicht. De handschoen aan je linkerhand is verplicht, maar ook het dragen van handschoenen aan beide handen is een optie.

Let op: Handschoenen voor de zaal moeten alle vijf de vingers omsluiten, dus ook de duim. Het zijn echt iets dikkere beschermingshandschoenen, niet te verwarren dus met hockeyhandschoenen voor in de winter. Je herkent de zaal handschoenen dan ook vaak aan termen als ‘zaal’ of ‘indoor’ hockeyhandschoen.

Zaal hockeyhandschoenen zijn te koop bij Hockeydirect

Waarom een hockeyhandschoen dragen?

Een hockeyhandschoen biedt je extra bescherming. Je handen en vingers zijn extra gevoelig voor het oplopen van blessures. Zeker als verdediger loop je een groot risico om de bal of een stick tegen je hand aan te krijgen, met kneuzingen of breuken tot gevolg.

Tips voor het kopen van een hockeyhandschoen

 • Let goed op dat je een beschermende hockeyhandschoen koopt en niet een handschoen van een bekend hockeymerk die als doel hebben je handen te beschermen tegen de kou.
 • Kies de hockeyhandschoen die past bij het type ondergrond waar je op speelt. Hockeyhandschoenen voor op het veld verschillen met handschoenen voor in de zaal. Hockeyhandschoenen voor de zaal zijn volledig dicht en over het algemeen wat dikker.
 • Hockeyhandschoenen moeten een goede grip hebben bij de handpalm. Het beste zijn handschoenen waarin de handpalmen open zijn gelaten, maar er de meeste handschoenen zijn dicht en zit er veel verschil in de mate van grip die geboden wordt.
 • Kies voor goed ademende hockeyhandschoenen. Je wilt niet de hele wedstrijd zweten in je handschoenen.
 • Foam of plastic bescherming? Beiden beschermen je tegen klappen van bal of hockeystick. Het is dus voor een persoonlijke afweging wat je fijner vindt zitten.

Wat is de beste hockeyhandschoen?

Met welke hockeyhandschoenen spelen de profs?

De hockeyhandschoenen die door de profs worden gedragen zijn gemaakt voor topprestaties. Deze hockeyhandschoenen zijn dus waarschijnlijk ook prima geschikt om jouw prestaties naar topniveau te tillen:

 • Eva de Goede – Adidas Hockey OD Glove
 • Felice Albers – Adidas Hockey OD Glove
 • Ireen van den Assem – Brabo F4.1 Handschoen
 • Frederique Matla – Princess Classic Handschoen halve vingers
 • Laura Nunnink – Adidas Hockey OD Glove
 • Maria VerschoorGryphon Pajero Supreme
 • Lidewij Welten – Brabo F4.1 handschoen links

Uiteraard zijn er ook hockeyers die er voor kiezen om zonder hockeyhandschoenen te spelen. Voorbeelden hiervan zijn Jeroen Hertzberger, Thierry Brinkman, Robbert Kemperman en Mirco Pruyser. Je zou denken dat het vooral aanvallers zijn die geen handschoenen dragen, maar kijkend naar de Oranje Heren draagt ook de helft van de verdedigers en middenvelders geen handschoenen tijdens de interlands. Bij de dames is het beeld juist dat vrijwel het hele team hockeyhandschoenen draagt tijdens wedstrijden.

Wat vinden we zelf de beste hockeyhandschoen?

Wij hebben zelf ervaring met een aantal hockeyhandschoenen. Twee hockeyhandschoenen springen er wat ons betreft bovenuit. De JDH OD Pro handschoen en de al eerder genoemde Osaka Armadillo 4.0.

JDH OD Pro handschoenHet liefst draag ik een hockeyhandschoen die zo min mogelijk invloed heeft op mijn spel en voldoende bescherming biedt. De JDH OD Pro handschoen heeft een open palm waardoor het gevoel met de stick optimaal blijft. De foam laag is niet overdreven dik, maar vangt desondanks de klappen goed op. Voor mij een erg fijne hockeyhandschoen.

Osaka Armadillo 4.0Je kan merken dat deze handschoen is ontwikkeld in samenwerking met top hockeyers. Het is een luxe hockeyhandschoen waarmee je een optimale grip hebt, goede bescherming op de juiste plekken en verder weinig van hebt tijdens het hockeyen.

Beste hockeyhandschoen per merk

Voor de beste hockeyhandschoenen per merk kijken we naar de hockeyhandschoenen voor op het veld.

Beste Adidas hockeyhandschoenen

Bij Adidas heeft het ontwikkelen van de beste hockeyhandschoenen niet de top prioriteit. Ze hebben één model hockeyhandschoenen die in de eigen webshop niet eens te koop is. Van de Adidas Hockey OD Glove zijn wel veel verschillende hippe kleuren beschikbaar, dus er is altijd wel een handschoen die goed bij je outfit past. De handschoen wordt door vele top hockeyers gedragen, deels door sponsorcontracten, maar uiteraard is dit niet de enige reden. Bij top hockeyers staat presteren voorop, dus enkel het beste materiaal willen ze ook daadwerkelijk dragen tijdens de belangrijkste wedstrijden.

Beste Brabo hockeyhandschoenen

Brabo heeft twee top hockeyhandschoenen:

 • De Brabo F5 Pro handschoen voor als je wel een beschermende handschoen wilt dragen, maar niet het gevoel met de stick wilt verliezen. De open binnenzijde zorgt ervoor dat je het gevoel van je hockeystick niet verliest en ook niet overmatig gaat zweten. Je middenhandsbeentjes en knokkels worden beschermd door extra padding.
 • De Brabo F4.1 handschoen zien we vaker terug bij de profs, omdat deze door de dikke foamlaag nog iets betere bescherming biedt tegen de impact van stick en bal. Het soepele leer aan de binnenkant heeft ventilatiegaatjes en geeft een goede grip. Omdat de duim niet wordt afgeschermd door de handschoen behoud je een optimaal gevoel met de stick.

Beste Grays hockeyhandschoenen

De beste hockeyhandschoen van Grays is de Grays Touch Pro handschoen. De open handpalm zorgt ervoor dat het gevoel met de hockeystick behouden blijft. De voorgevormde knokkelbescherming met interne foamlaag zorgt ervoor dat je iedere klap met je hand kan opvangen zonder iets te breken. De handschoen is optimaal ademend en sluit goed en stevig middels klittenband.

Beste Osaka hockeyhandschoenen

De Osaka Armadillo 4.0, de handschoen van top hockeyer Arthur van Doren. De handschoen bestaat uit elf verschillende samengestelde plastic schalen die worden gecombineerd met twee soorten foam. Deze combinatie aan materialen zorgt voor een optimale bescherming op de plaatsen van de hand die dit nodig hebben.

Beste Princess handschoenen

De Princess Premium handschoen halve vingers beschermen je handen en verbeteren de grip met je hockeystick. De dikke neopreen voering op de bovenzijde vangt alle klappen op en beschermd je hand. Het is een buigzame handschoen en daarom ook zeer geschikt voor aanvallers en middenvelders die niet door een handschoen willen worden beïnvloed tijdens hun spel.

Beste Indian Maharadja handschoenen

De Indian Maharadja handschoen halve vingers hebben dikke neopreen voering op de bovenzijde die de klappen opvangen. Je vingers worden tot halverwege bedekt en worden goed beschermd.

Speciale strafcorner handschoenen

Voor de uitlopers en lijnstoppers tijdens een strafcorner zijn speciale handschoenen beschikbaar voor extra bescherming. Dit zijn volledig dichte en dikke handschoenen die een flinke klap van de bal of stick kunnen opvangen. Deze handschoenen draag je aan beide handen, want beide handen lopen een groot risico om de bal op de hand te krijgen.

Open of dichte hockeyhandschoen?

In de zaal is een dichte hockeyhandschoen verplicht. Op het hockeyveld zien we vooral de open hockeyhandschoenen, waarbij je vingertoppen onbeschermd zijn. Vroeger waren hockeyhandschoenen minder populair, omdat dit het directe contact met de hockeystick verminderde. Tegenwoordig zijn de handpalmen van een materiaal dat zorgt voor een prima contact met de hockeystick of is de handpalm opengelaten voor direct contact tussen hand en hockeystick.

Draag je een hockeyhandschoen links of rechts?

Een hockeyhandschoen draag je meestal links aan je niet-dominante hand. Sommige hockeyers dragen handschoenen aan beide handschoenen. Je wordt dan ook beter beschermd tegen vallen op het kunstgrasveld, die zonder handschoenen soms tot nare brandplekken en schaafwonden kunnen leiden. Deze handschoenen hebben een patch bovenop de handschoen om je te beschermen tegen bal en stick en een bescherming bij de handpalm voor het beschermen bij het vallen.

Welke maat hockeyhandschoen?

Bang dat je de verkeerde maat aanschaft voor je hockeyhandschoenen? Indien je al eerder hockeyhandschoenen hebt gekocht van een bepaald merk, dan kan je deze maat ook prima aanhouden voor je nieuwe handschoenen van het zelfde merk of een ander merk.

Maat bepalen hockeyhandschoen

Ga je voor het eerst hockeyhandschoenen kopen, leg dan een meetlint over de knokkels van je hand en meet de omtrek van je hand in centimeters. In onderstaande tabel vind je vervolgens de juiste maat hockeyhandschoen. Je kan deze methode voor het meten van de juiste maat onder andere gebruiken voor de merken Osaka, Indian Maharadja, Grays, Reece, Adidas, Brabo, Dita en Gryphon.

Omtrek in centimetersMaat
< < 14 cmXXS
14 – 16 cmXS
16,1 – 18 cmS
18,1 – 22 cmM
22,1 – 26 cmL
26,1+ cmXL

Foto van John Torcasio