Beste hockeybitje | Welke Hockey gebitsbeschermer?

In dit blog geven we je tips voor het kopen van een hockey bitje. Want waar moet je op letten bij het kopen van een hockey gebitsbeschermer? Is ieder bitje ook geschikt voor hockey of zijn er speciale hockeybitjes? Wij zochten het voor je uit en kwamen op basis van eigen ervaring en reviews van andere hockeyers tot een top 3 van beste hockey bitjes.

Waarom is een bitje bij hockey verplicht?

Sinds 2015 is het dragen van een gebitsbeschermer verplicht gemaakt door de KNHB. Uit onderzoek van een speciale taskforce kwam naar voren dat 85,2 procent van de hockeyers al een bitje draagt en ook een ruime meerderheid vindt dat dit verplicht moet zijn.

Een hockeybitje zorgt ervoor dat de kracht van een bal of hockeystick over alle tanden wordt verdeeld in plaats van dat één tand de klap moet opvangen. Zonder een bitje is de schade vaak niet te overzien en ben je qua herstel een aantal maanden en vele euro’s verder.

Universeel of bitje op maat?

Je hebt de keuze uit een kant-en-klare gebitsbeschemer of een thermoplastische gebitsbeschermer die zich aanpast naar je gebit. Door de KNHB wordt een bitje op maat aanbevolen, maar met een kant-en-klaar bitje voldoe je ook aan de regels. Toch raden we aan om een kant-en-klaar bitje alleen te gebruiken als je je thermoplastische bitje vergeten bent.

Voor het maken van een thermoplastisch bitje op maat hoef je niet naar de orthodontist of tandarts. Je kan de bitjes kopen bij verschillende hockey webshops of Bol.com. Leg het bitje in heet water totdat deze zacht en buigzaam wordt. Daarna plaats je het bitje in je mond en past deze zich aan naar de vorm van je gebit.

Tips voor het kopen van een hockey bitje

 • Kijk of het gaat om een standaard hockeybitje of een thermoplastisch bitje dat je kan vormen naar je gebit. De thermoplastische gebitsbeschermer heeft de voorkeur!
 • Controleer voor welke leeftijd het bitje geschikt is. Meestal is er een senior en junior maat. Over het algemeen geldt hierbij dat de junior bitjes geschikt zijn voor kinderen tot 11 jaar, daarna kunnen ze over op een senior bitje. Uiteraard hangt dit ook af van hoe snel je tanden zijn gewisseld, dus je kan ook aanhouden dat als je kiezen zijn gewisseld je over kan naar een senioren bitje.
 • Een iets duurder bitje is vaak beter voorgevormd en zorgt ervoor dat je beter kan ademen en praten met het bitje in je mond.
 • Ook zijn er bitjes die dunner zijn en bitjes die juist twee lagen bevatten voor extra bescherming. Bedenk goed wat voor jou belangrijker is, comfort of optimale bescherming.
 • Draag je een beugel? Dan zijn de meeste normale bitjes niet geschikt. Kies dan voor een speciaal ortho bitje, waarmee je tanden en beugel goed worden beschermd. Voorbeeld is de Shock Doctor Braces gebitsbeschermer en Shock Doctor Ultra Brace.

Beste hockey bitje – Welke gebitsbeschermer biedt de beste bescherming en comfort?

Om een oordeel te vellen over wat nou het beste hockey bitje is, hebben we een aantal eisen opgesteld. Zo heeft het beste bitje een CE keurmerk is het bitje vrij van schadelijke materialen als BPA, PVC en Latex. Het passend maken van het bitje moet eenvoudig en snel kunnen met heet water. Tot slot kijken we uiteraard naar hoe het bitje zit in de mond en of je er comfortabel mee kan hockeyen. Hiervoor moet het een dun bitje zijn en moet je ademhaling en spraak niet belemmerd worden door het bitje.

Met deze eisen komen we tot de volgende top 3 van hockey bitjes:

 1. SISU Aero
  De mondbeschermers van SISU zijn de veiligste, dunste en meest comfortabele bitjes die wij tot nu toe getest hebben. Met een dikte van slechts 1,6 mm. is de SISU Aero 50 % dunner dan andere bitjes. Ook het passend maken van de SISU Aero is erg eenvoudig en de pasvorm blijft goed en is meerdere malen aanpasbaar, ideaal dus als je gebit nog aan verandering onderhevig is. Ademhalen, praten en water drinken is met dit bitje erg comfortabel. Het bitje heeft geen scherpe randen voor optimaal comfort.
 2. Shock Doctor Gel Max
  Een goede nummer twee is de Gel Max van Shock Doctor. Dit bitje heeft meerdere lagen wat zorgt voor een betere schokdemping. De Gel Fit Liner binnenkant zorgt voor een fijn zittende pasvorm die zich perfect aanpast aan de vorm van het gebit. De harde rubberen buitenkant van Exoskeletal Shock Frame vangt de klappen op. De Shock Doctor Gel Max is in vergelijking met de SISU Aero iets groter in je mond.
 3. Opro Self-Fit Platinum Fangz
  Opro is een specialist op het gebied van hockeybitjes. De Opro Self-Fit Platinum is het beste bitje van het merk. Het bitje is gemaakt van duurzame materialen en bestaat uit een stevige buitenlaag voor het opvangen van de klappen en flexibele binnenlaag die voor het comfort zorgt. De gel achtige substantie vormt zich naar je tanden en blijft goed van vorm ook na meermalig gebruik. Praten, ademen en drinken gaat zonder probleem en het bitje blijft goed op zijn plek zitten tijdens de wedstrijd.

Waar zijn hockey bitjes te koop?

Deze webshops verkopen alle merken hockey bitjes: