Is het dragen van een hockeybitje verplicht?

Ja, het dragen van een hockeybitje is zowel op het hockeyveld als in de zaal verplicht. Sinds het seizoen 2015-2016 is het dragen van een bitje verplicht gesteld door de KNHB. De Nederlandse hockeybond raadt een bitje op maat aan. Waar je in het verleden hiervoor nog naar de orthodontist of tandarts moest, kan je een op maat gemaakt bitje tegenwoordig gewoon online kopen en thuis op maat maken.

Op zoek naar een hockeybitje? Lees ons blog met de beste mondbeschermers voor hockeyers.

Is het hockeybitje voor alle leeftijden verplicht?

Ja, het maakt niet uit hoe oud je bent of op welk niveau je hockeywedstrijden speelt. Het hockeybitje is voor alle hockeyers op ieder niveau verplicht gesteld.

Waarom is het dragen van een hockeybitje verplicht?

Er was al lange tijd discussie over het dragen van een bitje. Met name bij amateur hockeyers was er steeds meer laksheid en werd er minder vaak een bitje gedragen. De KNHB kwam met de verplichting na een incident met hockey international Seve van Ass, die een stick in zijn gezicht kreeg en daarbij tien tanden verloor plus een kaak brak. Het gebeurde in een wedstrijd in de Nederlandse competitie en Van Ass droeg geen hockeybitje.

Er werd een speciale task force opgesteld en deze concludeerde dat ruim 85,2 procent al een mondbeschermer dragen en dat een ruime meerderheid voor een verplichting is. In de Nederlands elftallen droeg 82 % een hockeybitje.

Om het hockey veiliger te maken is het sinds 1 juli 2015 verplicht om een hockeybitje te dragen.

Eerder al was het dragen van scheenbeschermers verplicht. In de zaal is het dragen van een hockeyhandschoen verplicht.