Wat is een dummy bij hockey?

De dummy is een passeertechniek in het hockey. Je kan de dummy zowel naar links als naar rechts uitvoeren. Bij deze passeertechniek laat je de tegenstander denken dat je naar een bepaalde kant gaat, maar op het laatste moment haal je je stick over de hockeybal en tik je de bal er aan de andere kant langs.

Voorbeeld van de dummy passeertechniek

Uiteraard kunnen we hier een heel verhaal schrijven, maar het beste om de dummy uit te leggen is natuurlijk door een dummy te zien, in onderstaande video:

Hockey dummy trainen

Het trainen van de dummy werkt natuurlijk het beste met een medespeler of trainer die je probeert te verdedigen. Wil je de passeertechniek echter goed onder de knie krijgen, dan oefen je de dummy eerst met een pylon die je moet passeren. Heb je de beweging onder controle dan kan je het met een medespeler of trainer als tegenstanden verder oefenen. Leg de focus met een tegenstander ook op de schijnbeweging die je maakt, zodat de tegenstander echt het gevoel krijgt dat je de andere kant op gaat.

Tips voor een betere dummy?

  • Het belangrijkste van de dummy is de schijnbeweging, de tegenstander moet namelijk er van overtuigd zijn dat jij echt de andere kant op gaat of een pass die kant op geeft. Beweeg je schouder dus met overtuiging de verkeerde kant op en richt je blik ook op die kant.
  • Snelheid is bij de dummy erg belangrijk. Een dummy vanuit stilstand heeft meestal weinig zin, zorg dus dat je op de tegenstander afgaat en maak op een korte afstand van de tegenstander de schijnbeweging met de stick over de bal.

Fotocredits: Linda Mynhardt