De 5 beste passeerbewegingen bij hockey

Hockeyen is natuurlijk het leukst als je een aantal trucjes kent om je tegenstander te passeren. Maar wat zijn nou de beste passeerbewegingen op het hockeyveld en waar moet je op letten bij het uitvoeren van deze hockey trucs. We bespreken in dit blog dus niet de hockey trucjes die je voor de wedstrijd doet om je tegenstander te imponeren, maar enkel de hockey trucs waarmee je een tegenstander in de wedstrijd het bos in kan sturen.

Wat zijn de beste passeerbewegingen op het hockeyveld?

Als je vanaf de E-jeugd al op het hockeyveld staat, dan is één van de eerste trucs waar je mee in aanraking komt de dummy, deze heb je dan ook waarschijnlijk tot in den treure geoefend. Maar er zijn nog wel meer mooie passeerbewegingen die je als aanvallende hockeyer goed moet oefenen om je aanvalsspel af te kunnen wisselen met verschillende hockey trucs.

De Haringtruc

Bijna net zo’n klassieker als de dummy is de haringtruc. Bij de haringtruc dreig je de bal via de forehand kant van de tegenstander te spelen, maar speel je de hockeybal dicht langs de linkervoet van de tegenstander, terwijl je zelf de tegenstander langs de andere kant passeert. De haringtruc is geen truc waar je veel technische vaardigheden voor nodig hebt. Op snelheid de truc uitvoeren is in dit geval belangrijker.

Haringtruc (Credits: Bart HC Ares)

Forehand spin

De reverse is een goede combinatie van techniek, snelheid en coördinatie. Je draait met je kont richting de tegenstander, om vervolgens de andere kant op weg te draaien met de bal in de haak van je stick. Je lokt de tegenstander als het ware om jou te volgen, waardoor hij als je het goed doet altijd te laat is om je te volgen.

Forehand spin | Credits: Jeroen Hertzberger

Lift

De lift is het liften van de bal over de stick van je tegenstander. Je loopt met de bal en zet de lift net buiten bereik van je tegenstander in. Afhankelijk van waar je loopt op het veld lift je de bal op met de haak van je hockeystick of forehand over de hockeystick van je tegenstander.

De eerste instructievideo is de lift met de forehand, de tweede instructievideo legt de lift met backhand uit.

Trappetje

Bij het trappetje komt het aan op techniek en spelinzicht. Bij het trappetje loop je met de hockeybal rechts van je voeten. Zodra je tegenstander hapt, haal je de bal van rechts, schuin terug naar links. Vervolgens ga je met je backhand verder en stap je met bal en al langs de forehand van je tegenstander. Daarna versnel je en ben je er langs.

Dummy

De klassieker der klassiekers op het hockeyveld, maar nog altijd een indrukwekkende passeerbeweging is de dummy. Je loopt hierbij met de bal voor de rechtervoet op snelheid en maakt een schijnbeweging naar links door een omtrekkende beweging om de bal te maken. Zodra je stick links van de bal zit neem je deze met de haak mee naar rechts en passeer je de tegenstander aan de rechterkant. Je zet de dummy in op het moment dat je nog buiten het stick bereik van je tegenstander bent.