Tips: Leer dribbelen als een hockey pro

Dribbelen is een van de meest belangrijkste vaardigheden bij hockey, essentieel voor het lopen met de bal over het veld en het ontwijken van tegenstanders. Een goede dribbelaar kan de dynamiek van een spel veranderen, ruimtes creëren en kansen creëren voor het team. De beste dribbelaars staan dan ook meestal op het middenveld of in de aanval. In dit blog delen we negen tips en technieken om je dribbelvaardigheden te verbeteren.

Basisgreep en Houding

Begin met de juiste grip en houding: houd de stick met je rechterhand ongeveer halverwege de stick en je linkerhand aan het einde. Je lichaam moet licht voorover gebogen zijn, met je knieën licht gebogen om snelheid en balans te optimaliseren.

Balcontrole

De sleutel tot effectief dribbelen is uitstekende balcontrole. Oefen met het dicht bij je voeten houden van de bal, met snelle, kleine tikjes. Dit maakt het moeilijker voor verdedigers om in te grijpen en geeft je meer controle over de bal.

Kijk omhoog

Een veelgemaakte fout is constant naar de bal kijken. Train jezelf om met opgeheven hoofd te dribbelen, waardoor je een beter overzicht van het veld krijgt en betere beslissingen kunt nemen.

Snelheid en tempo

Varieer je snelheid en tempo tijdens het dribbelen. Snelheid kan je helpen om een verdediger te passeren, maar soms kan een vertraging en snelle verandering van richting net zo effectief zijn.

Oefen met verschillende dribbeltechnieken

Er zijn verschillende dribbeltechnieken, zoals de ‘Indian dribble’, waarbij je de stick snel van de ene kant naar de andere beweegt terwijl je de bal controleert. Experimenteer met verschillende technieken om veelzijdiger te worden.

We noemen een aantal dribbeltechnieken die je kan gaan oefenen.

Indian dribbel

  • Beschrijving: De Indian Dribble is een techniek waarbij de speler de bal snel van de ene naar de andere kant van het lichaam beweegt door de stick om de bal heen te draaien. Deze beweging maakt het moeilijk voor tegenstanders om te voorspellen waar de bal naartoe gaat.
  • Toepassing: Vooral effectief in één-op-één situaties, waarbij de dribbelaar de verdediger wil misleiden en voorbij wil gaan.

Pull Back dribbel

  • Beschrijving: Bij de Pull Back trekt de speler de bal terug in de richting van waaruit hij komt, vaak als een snelle beweging om de bal weg te houden van een naderende tegenstander.
  • Toepassing: Deze techniek is nuttig om ruimte te creëren en tijd te winnen, vooral wanneer een tegenstander dichtbij is om de bal te onderscheppen.

3D Air dribbel

  • Beschrijving: 3D Air dribbelen houdt in dat de speler de bal van het veld optilt en in de lucht dribbelt om verdedigers te passeren of te omzeilen. Deze techniek vereist veel vaardigheid en controle. Ook zal je hiervoor een hockeystick nodig hebben die het 3D spel versterkt.
  • Toepassing: Gebruikt om over de sticks van verdedigers te gaan of in situaties waarin de bal moet worden beschermd en ruimte moet worden gemaakt in een krappe ruimte.

Bescherm de bal

Leer de bal te beschermen met je lichaam en hockeystick, vooral wanneer je een tegenstander nadert. Dit maakt het moeilijker voor hen om de bal te onderscheppen.

Weet waar je tegenstander is

Zorg er altijd voor dat je weet waar je tegenstanders zijn, maar ook waar je teamgenoten zich bevinden. Dit helpt je om betere beslissingen te nemen bij het passeren van je tegenstander middels een dribbel of het afspelen van de bal. Zorg dat je weet wanneer je een risicovolle actie kan maken en wanneer niet.

Oefen met meerdere tegenstanders

Oefen dribbelen onder druk door situaties te simuleren waarbij je op de training door meerdere verdedigers wordt ingesloten. Dit verbetert je reactiesnelheid en besluitvorming onder druk.

Zorg voor een betere conditie dan je tegenstander

Tot slot, een goede conditie is cruciaal voor een dribbelaar. Hoe mooi is het als je tegenstander na een helft gewisseld moet worden, omdat je hem of haar helemaal dol gedribbeld hebt. Met een goede conditie kun je blijven gaan en heb je een groot voordeel ten opzichte van je directe tegenstander.