Verschil hockey en voetbal

Hockey en voetbal zijn twee van de populairste sporten in Nederland. Ze zijn allebei ongelooflijk veeleisend en vereisen veel vaardigheid en atletisch vermogen. Dus welke is moeilijker? Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden, want dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren en vaardigheden. Maar laten we eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen hockey en voetbal.

Verschil in intensiteit

Hockey en voetbal vereisen verschillende intensiteitsniveaus. Voetballers leggen tijdens een wedstrijd gewoonlijk 8-10 kilometer af, terwijl hockeyers tijdens een wedstrijd afstanden tot 10 kilometer kunnen bereiken. Bovendien kunnen hockeyspelers snelheden bereiken van meer dan 20 km/u. Dat is aanzienlijk sneller dan de maximumsnelheid van de meeste voetballers. Daardoor duren veldhockeywedstrijden slechts 70 minuten in vergelijking met de 90 minuten voor voetbalwedstrijden, waardoor het tempo gedurende de hele wedstrijd hoog kan blijven. Al deze elementen zorgen samen voor een ongelooflijk intense en veeleisende sport die uitzonderlijke fysieke en mentale kracht vergt van de betrokken atleten.

Uit een recente Britse wetenschappelijke studie blijkt dat hockeyers gemiddeld fitter zijn dan voetballers. In de studie werden de prestaties gemeten van duizenden filmbeelden met spelpatronen, waaronder rennen, sprinten en stilstaan. Uit de resultaten bleek dat hockeyers gemiddeld een hogere intensiteit en stimulatie hadden en meer meters per minuut aflegden dan voetballers

Verschil tussen een voetbal en hockeybal

Het meest opvallende verschil tussen voetbal en hockey is het type bal dat bij beide sporten wordt gebruikt. Bij voetbal wordt een ronde grote bal gebruikt die gevuld is met lucht, die de spelers met hun voeten moeten controleren.

Bij hockey speel je de harde ronde bal met je hockeystick en is het spelen van de bal met je voeten verboden. Speel je op een waterveld, dan heb je een speciale dimple hockeybal met kuiltjes.

Hockey vereist daardoor een grotere hand-oog coördinatie bij het controleren en passen van de bal, terwijl bij voetbal de voet-oog coördinatie belangrijk is. Het voordeel van hockey is dat je ook bij andere sporten zoals golf, tennis en padel een klein voordeel hebt in vergelijking met voetballers.

Verschil tussen hockeyveld en voetbalveld

Voetbal wordt meestal gespeeld op gras of kunstgras. Hockey wordt ook meestal op een kunstgrasveld gespeeld, maar ook vaak op een waterveld. Het kunstgras van een voetbalveld komt dichter in de buurt van echt gras en je kan er dan ook meestal prima op glijden, terwijl een hockeyveld niet zo geschikt is voor tackles. Ook de afmetingen en de lijnen op een hockeyveld en voetbalveld verschillen.

Welk veld is groter een voetbalveld of een hockeyveld?

Een hockeyveld is kleiner dan een voetbalveld. Een hockeyveld is 91,5 meter lang en 55 meter breed. Net als voetbal heeft het een rechthoekige vorm. Een voetbalveld is volgens de KNVB standaarden 64 tot 69 meter breed en 100 tot 105 meter lang. Volgens de standaarden van de Fifa mag een veld zelfs 120 meter lang zijn!

Verschil in regels

Strategie is een ander gebied waarop beide sporten aanzienlijk van elkaar verschillen. Bij voetbal zijn de regels vaak soepeler dan bij veldhockey; daarom moeten teams meer vertrouwen op hun individuele tactische vaardigheden bij het opzetten van spelvormen en het reageren op bewegingen van de tegenstander. Veldhockey heeft veel regels, waarbij de nadruk ligt op het teamspel; strakke formaties zijn vaak cruciaal bij het verdedigen tegen aanvallers of het effectief uitvoeren van spelhervattingen zoals strafcorners tijdens wedstrijden.

Ook het respect voor de scheidsrechter is bij hockey vele malen hoger dan bij voetbal. Groot voordeel is dat de tijd wordt stilgezet als het spel stilligt en de scheidsrechter dus rustig de tijd neemt om de overleggen met de videoscheidsrechter die bevoegd is om beslissingen te nemen, iets wat bij voetballen niet het geval is.

Fysiek contact

Hoewel beide sporten 11 spelers per team hebben (plus wisselspelers), zijn er kleine verschillen in de hoeveelheid contact tussen spelers tijdens wedstrijden. Bij voetbal zijn bepaalde hoeveelheden fysiek contact toegestaan wanneer tegenstanders worden uitgedaagd voor balbezit. Bij veldhockey is dit niet toegestaan, tenzij de scheidsrechter of scheidsrechter die de wedstrijd bewaakt dit nodig acht om zich te verdedigen tegen gevaarlijke acties van tegenstanders

Bronnen: