Hoe kies je de juiste hockeystick?

Voor het kiezen van de juiste hockeystick, moet je met een aantal dingen rekening houden. In dit blog bespreken we waar je op moet letten bij het kopen van de juiste hockeystick. Van je positie op het veld tot het type spel dat je wilt spelen. Ook kijken we naar hoe je het carbonpercentage bepaald van je hockeystick, meer carbon klinkt waarschijnlijk beter, maar is dit ook zo voor ieder niveau?

Positie op het veld

De positie op het veld bepaald voor een groot deel

Elke hockeyer heeft een unieke speelstijl, die sterk wordt beïnvloed door hun positie op het veld. Aanvallers, middenvelders en verdedigers hebben allemaal verschillende behoeften wat betreft hun hockeysticks.

  • Aanvallers: Voor aanvallers is een lichtgewicht hockeystick met een low-bow kromming aan te raden. Dit is de perfecte kromming voor de technische hockeyer die trucjes wilt doen en de bal omhoog wilt krijgen. Lees ook ons blog: Welke hockeystick voor een aanvaller?
  • Middenvelders: Voor middenvelders is het afhankelijk van je type spel. Ben je een verdedigende middenvelder dan heb je baat bij een iets zwaardere hockystick waarmee je de bal goed kan blokken. Als aanvallende hockeymiddenvelder is het belangrijk dat je een behendige hockeystick hebt. Lees ons blog: Welke hockeystick voor een middenvelder?
  • Verdedigers: Als verdediger wil je een iets zwaardere hockeystick voor het blokken van de bal. Voor het hard passen van de bal is een mid bow of pro bow een goede keuze om de bal laag te houden. Lees ons blog: Welke hockeystick voor een verdediger?

Niveau en leeftijd

Junioren

Bij de keuze voor een hockeystick zijn niveau en leeftijd van groot belang. Voor de jeugd is het belangrijk om te kiezen voor een soepele hockeystick met een neutrale bow, zoals een mid-bow. Met deze kromming is het eenvoudiger om als junior het hockeyspel te leren, dan met een pro-bow of low bow. Daarnaast is het belangrijk dat je als junior de juiste sticklengte kiest, lees hiervoor ons blog ‘wat is de juiste maat hockeystick‘.

Senioren

Ben je ouder en begin je met hockeyen? Ook dan raden we aan om te kiezen voor een mid-bow hockeystick met een niet al te hoog carbon-percentage. Ben je ouder en heb je het hockeyspel aardig onder controle, dan kan je gaan kijken naar een kromming die past bij je type spel en positie op het veld.

Materiaal van de hockeystick

  • Hout: Vroeger werden alle hockeysticks van hout gemaakt. Hout biedt een goed balgevoel, maar mist de stijfheid en duurzaamheid van moderne hockeysticks. Tegenwoordig zien we vooral nog hockeysticks voor de jeugd die gemaakt zijn van hout.
  • Kunststof: Glasvezel, carbon en aramide bieden een combinatie van stijfheid, duurzaamheid en schokabsorptie. Daarom zijn ze niet meer weg te denken als materiaal voor je hockeystick. Carbon staat bekend om het lichte gewicht en stijfheid van de hockeystick, maar besef je wel dat een hoger carbon percentage niet voor iedere hockeyer de juiste keuze is. Lees hier meer over in het blog ‘Wat is een goed carbon percentage?

Kromming van de hockeystick

De kromming van je hockeystick bepaald voor een groot gedeelte hoe eenvoudig het is om te dribbelen, te passen en de bal te slaan. Ben je net begonnen met hockeyen, kies dan voor een hockeystick met een minimale kromming, zoals een Mid-Bow kromming. Ben je een ervaren hockeyer dan kan je gaan denken aan een Pro-Bow, Low-Bow of Extreme-Lowbow kromming.

Voor meer informatie over de verschillende krommingen van een hockeystick: