Het zaalhockey seizoen gaat weer van start

Het wordt weer kouder buiten en veel hockeycompetities worden weer gepauzeerd of zitten al aan hun einde, want we mogen weer de zaal in. In de maanden december, januari en februari wordt er weer volop gehockeyd in de zaal in Nederland. In dit blog zorgen we ervoor dat jij goed van start gaat in de zaal.

Wat heb je nodig in de zaal?

Het belangrijkste is natuurlijk je hockeystick. In de zaal speel je met speciale zaalhockeysticks, deze stick is een stuk lichter dan een normale hockeystick. Omdat je in de zaal enkel gebruik mag maken van een push heb je minder behoefte aan een dikke en zware hockeystick.

Het tweede dat je zal moeten aanschaffen als je in de zaal gaat spelen zijn zaalhockeyschoenen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om met indoor sportschoenen te spelen, maar het voordeel van speciale zaalhockeyschoenen is dat ze je tenen beter beschermen tegen de impact van de bal of stick en dat ze ontwikkelt zijn voor de bewegingen die je tijdens het hockeyen in de zaal maakt. Belangrijk is dat de schoenen geen strepen of beschadigingen op de vloer achterlaten, hockeyschoenen met zwarte scholen zijn dus niet geschikt voor in de zaal.

Uiteraard zijn in de zaal een bitje en scheenbeschermers ook verplicht. Full finger hockeyhandschoenen zijn in de zaal verplicht gesteld vanwege de lage snelle ballen. Een full finger hockeyhandschoen is een volledig dichte handschoen waarbij je vingers volledig omsloten zijn. Een handschoen aan de linkerhand is verplicht, maar ook het dragen van een handschoen aan beide handen is een mogelijkheid.

Keepers moeten er voor waken dat hun keepersuitrusting geen beschadigingen aan de hockeyvloer kunnen aanbrengen. Veelal worden er speciale gespen gebruikt voor de klompen van keepers die de zaal niet beschadigen.

Spelregels zaalhockey

Zaalhockey wordt gespeeld op een veld met een houten of kunststof ondergrond, het veld is een stuk kleiner dan bij veldhockey en wordt afgebakend door balken zodat de bal niet over de zijlijn kan gaan.

Bij zaalhockey zijn er een aantal belangrijke verschillen in vergelijking met veldhockey. Zo mag de bal alleen via een push over de grond worden overgespeeld en op goal worden gericht. Een scoop is alleen toegestaan als je een strafbal neemt. Het slaan van de bal, schuifslag en flats zijn verboden bij zaalhockey. De bal mag maximaal 10 cm. van de grond afkomen zolang dit geen gevaar oplevert, bij een push op goal mag de bal wel hoog worden gespeeld.

Een zaalhockeyteam bestaat uit 6 spelers, waarvan één keeper. De keeper kan ook worden gewisseld voor een extra veldspeler, dit komt meestal voor als er in de laatste minuten een goal moet worden geforceerd. Een zaalhockeyteam mag maximaal zes reserves op de bank hebben zitten. Je mag gedurende de hele wedstrijd wisselen, tenzij er op dat moment een strafcorner is toegekend. Enkel bij een geblesseerde speler of uit het veld gestuurde keeper mag in dat geval worden gewisseld.

De zaalhockeywedstrijden zijn niet verplicht. Het is voor een ieder die graag tijdens de winterstop wil blijven hockeyen. Je hoeft ook niet een veldhockeyer te zijn om te mogen zaal hockeyen. Wel is het verplicht om ingeschreven te staan bij een hockeyvereniging.

Het volledige spelreglement voor zaalhockey is hier te downloaden

Fotocredits: Osaka